brosura

izbori u bih 2006. i 2010. godine

izvještajo rezultatima predizbornog anketnog istraživanja i analize izbornih programa

analiza izbora u bih 2010.godine

izvještaj o prijavljenoj imovini na izborima u bih 2006. i 2010. godine

statistika
Posjete sadržajima : 332758

vlada republike srbije ispunila 36% programskih ciljeva u izbornom ciklusu 2014. – 2016. godina

Za dvije godine potpuno je ostvareno 36% ciljeva iz programa vlade Republike Srbije iz 2014. godine. Analizirano je ostvarivanje 171 cilja iz programa vlade Republike Srbije, od ukupno identifikovanih 188 programskih ciljeva.  Ostvarivanje programskih ciljeva ocjenjivano je kao potpuno ostvareno, djelimično ostvareno i neostvareno. Program vlade imao je obilježja osrednjeg političkog projekta, s obzirom da ne obuhvata u potpunosti sve relevantne teme i probleme, da ima 73% nepreciznih ciljeva i 21% ciljeva za čiju realizaciju su potrebna dva ili više izborna ciklusa, da je 29% ciljeva teško ostvarivo ili neostvarivo i da ne postoji programski odgovor na demokratski deficit u Srbiji.

Vlada Republike Srbije postavila je kao cilj završetak radova na autoputu na koridoru X, dionici autoputa do Čačka i zaobilaznici oko Beograda, koji bi, kao i još neki započeti ciljevi, trebali biti ostvareni u naredne dvije godine. Treba imati u vidu da je ovaj program koncipiran za četvorogodišnji period, što znači da bi rezultati bili znatno bolji da je vlada imala četiri godine za ostvarivanje ciljeva iz ovog programa.

Nisu ostvareni ciljevi o Srbiji kao državi socijalnog blagostanja, Srbiji kao lideru regiona po modernizaciji, vraćanju povjerenja građana u pravosudni sistem, agresivnoj borbi protiv sive ekonomije, najživljoj i najprivlačnijoj ekonomiji na Balkanu za dvije do tri godine, završetku restruktuiranja preduzeća do 1. januara 2015. godine, povećanju poljoprivredne proizvodnje za 30%, obezbjeđenju ekonomske održivosti malih porodičnih gazdinstava, uspostavljanju socijalne zaštite univerzalnog karaktera, poboljšanju položaja mladih da ostaju u Srbiji, povratku stručnjaka iz inostranstva, završetku privatizacije u sportu i još neki, jer su bili neostvarivi ili teško ostvarivi u jednom izbornom ciklusu ili iz drugih razloga. Takođe, nisu ostvareni ni ciljevi o formiranju zajednica srpskih opština na Kosovu i Metohiji, otvaranju prvih pregovaračkih poglavlja za članstvo u EU sredinom 2014. godine, razvoju dobrih odnosa sa državama u regiji, zaključivanju aranžmana sa MMF u 2014. godini, pristupanju Svjetskoj trgovinskog organizaciji, privatizaciji Telekoma u 2015. godini, proizvodnji modernih kamiona u FAP do kraja 2014. godine i još neki, jer su zavisili od interesa drugih koji nisu dovoljno uzeti u obzir prilikom davanja ovih ciljeva ili  su bili vremenski preambiciozni.

U odnosu na prethodne, u izbornom ciklusu 2014-2016. godina ostvaren je značajan napredak u realizaciji partijskih i vladinih programskih ciljeva u Srbiji. Treba imati u vidu da će se efekti ostvarivanja određenih programskih ciljeva pojaviti nekoliko godina kasnije. Takođe, znatno bolji rezultati ostvarivanja programskih ciljeva ove vladajuće strukture u odnosu na prethodne, daje joj veći kredibilitet i izglede da nakon ovogodišnjih aprilskih izbora sačuva pozicije u parlamentarnoj i izvršnoj vlasti.

U odnosu na poslednje izborne cikluse u regiji, Vlada Republike Srbije ima najbolje rezultate ostvarivanja programskih ciljeva. Relativno dobri rezultati ostvarivanja programskih ciljeva na regionalnom nivou, dodatno ojačavaju izborni i drugi kredibilitet sadašnje vladajuće strukture u Srbiji. 

 
Komnentari
poplave su kazna i opomena, ličimo na sodomu i gomoru

Ovogodišnji potop i njegove stravične posljedice po građane i imovinu posljedica su višedecenijskog institucionalnog nerada i neodgovornosti u oblasti zaštite od poplava i prirodna, božja ili nečija druga kazna i poslednja opomena, zato što smo se odrodili, odprirodili, odbožili i razvratili kao ljudi, vjernici, vlastodršci i pripadnici međunarodne, državne, lokalne, mjesne, porodične i neke druge zajednice i zato što naši gradovi, države i Zemlja sve više liče na Sodomu i Gomoru.

Opširnije...
 
o nezadovoljstvu, pobuni i prividu proljeća
Zašto građanski protesti u Tuzli, Sarajevu, Zenici, Mostaru, Bihaću i još nekim gradovima u BiH neće imati revolucionarni domet, zašto nemaju kapacitet da promijene društvene odnose i nedemokratski sistem, zašto nisu postali masovniji i teritorijalno obuhvatniji i zašto će opet kompromitovati ideju i mogućnost budućih masovnih i revolucionarnih pobuna?
Opširnije...
 
ubijanje nade
Na današnji dan, prije deset godina, ubijen je  predsjednik srbijanske vlade, a istoga dana, deset godina kasnije, ubijena je, po ko zna koji put, nada građanima RS da imaju vladu koja će, umjesto partijskim, kriminalnim i tuđinskim, služiti narodnim interesima.  Baš tako, izbor nove vlade RS služi isključivo ubijanju građanske nade i nema nikakve veze sa uspostavljanjem odgovornije, uspješnije i  manje korumpirane vlasti. Da ne bude zabune, ubijanje nade u dobru vlast je svjetski proces, koji nije zaobišao ni  drugi dio BiH, kao ni susjedne i većinu drugih svjetskih država.
Opširnije...