brosura

izbori u bih 2006. i 2010. godine

izvještajo rezultatima predizbornog anketnog istraživanja i analize izbornih programa

analiza izbora u bih 2010.godine

izvještaj o prijavljenoj imovini na izborima u bih 2006. i 2010. godine

statistika
Posjete sadržajima : 335296

istražiti odgovornost i smijeniti ministra saobraćaja i upravu željeznica

Centar za humanu politiku zatražio je od Vlade RS da smijeni ministra saobraćaja i upravu željeznica zbog odgovornosti za gubitaško poslovanje, partijsko zapošljavanje, smrt i povredu više osoba na neosiguranim putnim prelazima i druge propuste u Željeznicama RS.

Ministar saobraćaja i uprava Željeznica RS, umjesto da eliminišu gubitak, smanje broj radnika, osiguraju putne prelaze i otklone druge neracionalnosti u ovoj kompaniji, povećavaju gubitak, vrše nova zapošljavanja, ugrožavaju bezbjednost na putnim prelazima i nastavljaju sa koruptivnim ponašanjem. Svi putni prelazi na prugama u RS mogli su biti osigurani i spriječene nesreće sa smrtnim posljedicama, da sredstva za ove namjene nisu utrošena za plate nekoliko stotina novozaposlenih radnika i zadovoljavanje koruptivnih interesa.

Centar za humanu politiku zatražio je od tužilaštva da istraži krivičnu odgovornost uprave Željeznica RS, ministra saobraćaja i republičkog saobraćajnog inspektora, zbog neosiguravanja putnih prelaza i drugih propusta koji su doveli do nesrećih slučajeva, sa obilježjima ubistva ili pokušaja ubistva više osoba.

 

 

 

 
Komnentari
poplave su kazna i opomena, ličimo na sodomu i gomoru

Ovogodišnji potop i njegove stravične posljedice po građane i imovinu posljedica su višedecenijskog institucionalnog nerada i neodgovornosti u oblasti zaštite od poplava i prirodna, božja ili nečija druga kazna i poslednja opomena, zato što smo se odrodili, odprirodili, odbožili i razvratili kao ljudi, vjernici, vlastodršci i pripadnici međunarodne, državne, lokalne, mjesne, porodične i neke druge zajednice i zato što naši gradovi, države i Zemlja sve više liče na Sodomu i Gomoru.

Opširnije...
 
o nezadovoljstvu, pobuni i prividu proljeća
Zašto građanski protesti u Tuzli, Sarajevu, Zenici, Mostaru, Bihaću i još nekim gradovima u BiH neće imati revolucionarni domet, zašto nemaju kapacitet da promijene društvene odnose i nedemokratski sistem, zašto nisu postali masovniji i teritorijalno obuhvatniji i zašto će opet kompromitovati ideju i mogućnost budućih masovnih i revolucionarnih pobuna?
Opširnije...
 
ubijanje nade
Na današnji dan, prije deset godina, ubijen je  predsjednik srbijanske vlade, a istoga dana, deset godina kasnije, ubijena je, po ko zna koji put, nada građanima RS da imaju vladu koja će, umjesto partijskim, kriminalnim i tuđinskim, služiti narodnim interesima.  Baš tako, izbor nove vlade RS služi isključivo ubijanju građanske nade i nema nikakve veze sa uspostavljanjem odgovornije, uspješnije i  manje korumpirane vlasti. Da ne bude zabune, ubijanje nade u dobru vlast je svjetski proces, koji nije zaobišao ni  drugi dio BiH, kao ni susjedne i većinu drugih svjetskih država.
Opširnije...