brosura

izbori u bih 2006. i 2010. godine

izvještajo rezultatima predizbornog anketnog istraživanja i analize izbornih programa

analiza izbora u bih 2010.godine

izvještaj o prijavljenoj imovini na izborima u bih 2006. i 2010. godine

statistika
Posjete sadržajima : 335294

ne postoje sistemski uslovi za izbor dobre parlamentarne i izvršne vlasti u Hrvatskoj

Na ovogodišnjim novembarskim izborima u Hrvatskoj neće postojati sistemski uslovi za izbor dobre parlamentarne i izvršne vlasti, jer nema definisanog javnog interesa i ne postoje političke partije sa kapacitetom za zastupanje javnog interesa.

U izbornom ciklusu 2011-2015. godina vladajuća koalicija, na čelu sa SDP, potpuno je ostvarila 32%, djelimično ostvarila 26% i nije ostvarila 42% ciljeva iz Plana 21. Nisu ostvareni ciljevi od posebnog interesa za građane Hrvatske, kao što su promjena sistema društvenih vrijednosti, sigurnost, solidarnost, ravnopravnost, pravednost i napredak svih hrvatskih građana, promjena prirode hrvatskog kapitalizma, izgradnja sistema i prakse poštene vlasti, zajedničko djelovanje institucija vlasti i građana, odgovorna, racionalna, funkcionalna, efikasna i poštena uprava, dobrosusjedski odnosi, efikasno i pravedno pravosuđe, radikalno iskorjenjivanje korupcije, usklađivanje sa ekološkim standardima EU, odgovorno upravljanje javnim preduzećima i državnom imovinom, racionalizacija javne potrošnje, stimulativan, pravedan i uravnotežen porezni sistem; efikasno korištenje sredstava iz fondova EU, rast BDP 5%,  rast  zaposlenosti, radnička participacija, smanjenje razlika u razvijenosti regija, zaustavljanje iseljavanja iz nerazvijenih područja, industrijalizacija i izvoz preko 50% industrijske proizvodnje, razvoj ribarstva i industrije za preradu ribe, proizvodnja kvalitetne hrane za domaće potrebe i izvoz, unapređenje zadrugarstva i povezivanja malih proizvođača, komasacija i navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta, zaštita od poplava, modernizacija željezničkih koridora, socijalna sigurnost, održiv i pravedniji penzioni sistem, dugoročno održiv, solidaran, efikasan i svima dostupan sistem zdravstvene zaštite, veće ulaganje u obrazovanje, integracija u istraživačke procese u EU i veća podrška razvoju sporta.

Vladajuća koalicija na čelu sa HDZ u izbornom ciklusu 2003-2007. godina potpuno je ostvarila 26% ciljeva, a u izbornom ciklusu 2007-2011. godina 27% ciljeva iz izbornog programa. Rezultati ostvarivanja izbornih programa u prethodna tri izborna ciklusa pokazuju da su HDZ i SDP, kao vodeće vladajuće partije, bile približno podjednako neodgovorne i neuspješne u ostvarivanju svojih izbornih programa.

Program SDP za izborni ciklus 2015-2019. godina ima tri puta manje sadržaja i četiri puta manje ciljeva, te znatno više ireleventanih sadržaja u odnosu na program za prethodni izborni ciklus. Ono što ovaj program čini posebnim su precizni ciljevi, kojih ima 39%, zavisnost većine ciljeva od sredstava EU fondova, nepostojanje ciljeva iz oblasti spoljne politike i uređenja prostora, manjak ciljeva o turizmu i borbi protiv korupcije, ponavljanje ciljeva o decentralizaciji, kobmbinacija programskih ciljeva sa sadržajima o ostvarenom u prethodnom izbornom ciklusu i prenaglašavanje kontinuiteta i zavisnosti ciljeva iz prethodnog i ovog izbornog ciklusa. U novom izbornom programu SDP nema više velikih i teško ostvarivih ciljeva o promjeni prirode hrvatskog kapitalizma, radničkoj participaciji, poštenoj vlasti, dobrosusjedskim odnosima, pravednom pravosuđu, iskorjenjivanju korupcije, industrijalizaciji, socijalnoj sigurnosti i slično.

Program HDZ za izborni ciklus 2015-2019. godina ima dva puta manje sadržaja i ciljeva u odnosu na izborni program iz 2011. godine, kao i teško ostvariva obećanja o industrijskom preporodu, povećanju penzija do nivoa 60% prosječne plate i demografskoj obnovi, prenaglašenost ciljeva o domoljublju, braniteljima i dijaspori i sadržaje o ćiriličnom grijehu i udbaškim vezama SDP. U izbornom programu HDZ dominiraju nepecizni ciljevi i nedostaju sadržaji sadržaji iz oblasti upravljanja prostorom, vodoprivrede i šumarstva.

 

Zajedničko programima SDP i HDZ je dominacija sadržaja i ciljeva iz privrednog sektora, bajkovita obećanja o 100.000 novih radnih mjesta, decentralizacija, veliki debalans sadržaja po oblastima, kvalitativni pad u odnosu na prethodne programe, manjak sadržaja i ciljeva koji bi ove programe učinili ozbiljnim  političkim projektima i neusklađenost sa javnim interesom.

Ažurirano (Utorak, 03 Novembar 2015 20:48)

 
Komnentari
poplave su kazna i opomena, ličimo na sodomu i gomoru

Ovogodišnji potop i njegove stravične posljedice po građane i imovinu posljedica su višedecenijskog institucionalnog nerada i neodgovornosti u oblasti zaštite od poplava i prirodna, božja ili nečija druga kazna i poslednja opomena, zato što smo se odrodili, odprirodili, odbožili i razvratili kao ljudi, vjernici, vlastodršci i pripadnici međunarodne, državne, lokalne, mjesne, porodične i neke druge zajednice i zato što naši gradovi, države i Zemlja sve više liče na Sodomu i Gomoru.

Opširnije...
 
o nezadovoljstvu, pobuni i prividu proljeća
Zašto građanski protesti u Tuzli, Sarajevu, Zenici, Mostaru, Bihaću i još nekim gradovima u BiH neće imati revolucionarni domet, zašto nemaju kapacitet da promijene društvene odnose i nedemokratski sistem, zašto nisu postali masovniji i teritorijalno obuhvatniji i zašto će opet kompromitovati ideju i mogućnost budućih masovnih i revolucionarnih pobuna?
Opširnije...
 
ubijanje nade
Na današnji dan, prije deset godina, ubijen je  predsjednik srbijanske vlade, a istoga dana, deset godina kasnije, ubijena je, po ko zna koji put, nada građanima RS da imaju vladu koja će, umjesto partijskim, kriminalnim i tuđinskim, služiti narodnim interesima.  Baš tako, izbor nove vlade RS služi isključivo ubijanju građanske nade i nema nikakve veze sa uspostavljanjem odgovornije, uspješnije i  manje korumpirane vlasti. Da ne bude zabune, ubijanje nade u dobru vlast je svjetski proces, koji nije zaobišao ni  drugi dio BiH, kao ni susjedne i većinu drugih svjetskih država.
Opširnije...