brosura

izbori u bih 2006. i 2010. godine

izvještajo rezultatima predizbornog anketnog istraživanja i analize izbornih programa

analiza izbora u bih 2010.godine

izvještaj o prijavljenoj imovini na izborima u bih 2006. i 2010. godine

statistika
Posjete sadržajima : 335293

daj, ne seri

„Policija Srpske je garant bezbednosti“, izjava je predsjednika i naslov u jednim dnevnim novinama iz RS. Daj ne seri, jedini je odgovor na ovu neistinu. Ako je zaštita privatne i javne imovine dio ukupne bezbjednosti, onda su statistički i drugi relevantni pokazatelji dokaz da ova policija taj posao ne radi ili radi sporadično i neuspješno. Ako su otkrivanja i prijavljivanja krivičnih djela privrednog i organizovanog kriminala partijskih i drugih zaštićenih struktura redovni posao policije i dio godišnje statistike, onda su podaci o prijavljenim, optuženim i osuđenim dokaz da policija taj posao uopšte ne radi.

 Ako su zaštita lične bezbjednosti i života redovni posao policije, onda su ubistvo Vukelića, Kneževića, Markovića, Jugovića i drugih, odnosno neotkrivanje naručilaca i izvršilaca ovih ubistava, dokaz da policija ovaj posao  ne radi uspješno. Ako su sprečavanje trgovine narkoticima redovni posao policije, onda su nesmanjeni broj narkomana i povremeno otkrivanje trgovaca marihuanom i drugim lakim drogama dokaz da ovaj posao policija radi neuspješno. Ako su uniformisani policajci entitetski manekeni, onda su uniforme koje su naručene od jedne partijske firme, dokaz da se teško može uočiti razlika između uniformisanih policajaca i radnika u građevinarstvu i čistoći. Takođe, izjave ministra unutrašnjih poslova i direktora policije, da je policija uspješno realizovala ciljeve u 2014. godini ili da je jedna od najefikasnijih u regiji, pokazale bi se kao neistinite na osnovu iznesenih činjenica i provjere na dektoru laži. Ostaje samo da pjevušeći ponavljamo „Daj ne seri predsjedniče, daj ne seri predsjedniče“ u  ritmu „Miss You“ od Rollingstonsa.

 

U Doboju su zamjenik gradonačelnika i predstavnica jednog nevladinog projekta potpisali memorandum o saradnji za borbu protiv korupcije. Ono što prvo upada u oči je da memorandum nije potpisao glavni gradski mafijaš, što je isto kao da ste potpisali memorandum o saradnji za borbu protiv trgovine drogom sa nekim uličnim dilerom. Osim toga, ovo je samo jedan od mnogih donatorski finansiranih antikoruptivnih i drugih projekata kojim se stvara privid borbe protiv korupcije ili rješavanja nekog problema, a u suštini služi za finansiranje zaposlenih u nevladinom sektoru i održavanje sve goreg stanja u BiH. Grad Doboj je u sve većim govnima, mafijaško leglo sa organizovanim kriminalom čiji je nivo najmanje deset puta veći od bosanskohercegovačkog prosjeka, korumpiranim policajcima, tužiocima i sudijama, kupljenim izborima, kloniranim odbornicima i  građanima bez budućnosti.

 
Komnentari
poplave su kazna i opomena, ličimo na sodomu i gomoru

Ovogodišnji potop i njegove stravične posljedice po građane i imovinu posljedica su višedecenijskog institucionalnog nerada i neodgovornosti u oblasti zaštite od poplava i prirodna, božja ili nečija druga kazna i poslednja opomena, zato što smo se odrodili, odprirodili, odbožili i razvratili kao ljudi, vjernici, vlastodršci i pripadnici međunarodne, državne, lokalne, mjesne, porodične i neke druge zajednice i zato što naši gradovi, države i Zemlja sve više liče na Sodomu i Gomoru.

Opširnije...
 
o nezadovoljstvu, pobuni i prividu proljeća
Zašto građanski protesti u Tuzli, Sarajevu, Zenici, Mostaru, Bihaću i još nekim gradovima u BiH neće imati revolucionarni domet, zašto nemaju kapacitet da promijene društvene odnose i nedemokratski sistem, zašto nisu postali masovniji i teritorijalno obuhvatniji i zašto će opet kompromitovati ideju i mogućnost budućih masovnih i revolucionarnih pobuna?
Opširnije...
 
ubijanje nade
Na današnji dan, prije deset godina, ubijen je  predsjednik srbijanske vlade, a istoga dana, deset godina kasnije, ubijena je, po ko zna koji put, nada građanima RS da imaju vladu koja će, umjesto partijskim, kriminalnim i tuđinskim, služiti narodnim interesima.  Baš tako, izbor nove vlade RS služi isključivo ubijanju građanske nade i nema nikakve veze sa uspostavljanjem odgovornije, uspješnije i  manje korumpirane vlasti. Da ne bude zabune, ubijanje nade u dobru vlast je svjetski proces, koji nije zaobišao ni  drugi dio BiH, kao ni susjedne i većinu drugih svjetskih država.
Opširnije...