brosura

izbori u bih 2006. i 2010. godine

izvještajo rezultatima predizbornog anketnog istraživanja i analize izbornih programa

analiza izbora u bih 2010.godine

izvještaj o prijavljenoj imovini na izborima u bih 2006. i 2010. godine

statistika
Posjete sadržajima : 330621

smijeniti ministarku srebrenku golić zbog neustavnog djelovanja

Nakon što je na prijedlog ovog centra Ustavni sud RS proglasio neustavnim odredbe Zakona o uređenju prostora i građenju, koje predviđaju diskriminatorne povlastice prilikom legalizacije bespravno izgrađenih objekata i stimulišu bespravnu gradnju, zatražena je od predsjednika Vlade RS i Narodne skupštine RS smjena ministarke Srebrenke Golić, zbog odgovornosti za predlaganje i primjenu ovih neustavnih zakonskih odredbi, kao i zbog odgovornosti za višegodišnju urbanu destrukciju sa obilježjima urbicida i pogodovanja  građevinskoj mafiji.

Osim smjene ministarke Golić, potrebno je utvrditi i odgovornost njenih pomoćnika, članova skupštinskog zakonodavnog odbora i drugih plaćenih i zaduženih da štite ustavnost i javni interes, zbog propusta koje su učinili prilikom izrade, provjere, predlaganja i usvajanja neustavnih odredbi u Zakonu o uređenju prostora i građenju. Osim političke i disciplinske odgovornosti, potrebno je da nadležno tužilaštvo istraži krivičnu odgovornost ministarke Golić i drugih zbog nesavjesnog rada i drugih krivičnih djela.

U Centru za humanu politiku smatraju da je u BiH ugrožena ustavnost i vladavina prava, zbog toga što više od polovine zakona i drugih akata sadrže neustavne odredbe i da se niko na ozbiljan način ne bavi ovim problemom.  

Ažurirano (Ponedjeljak, 29 Decembar 2014 15:16)

 
Komnentari
poplave su kazna i opomena, ličimo na sodomu i gomoru

Ovogodišnji potop i njegove stravične posljedice po građane i imovinu posljedica su višedecenijskog institucionalnog nerada i neodgovornosti u oblasti zaštite od poplava i prirodna, božja ili nečija druga kazna i poslednja opomena, zato što smo se odrodili, odprirodili, odbožili i razvratili kao ljudi, vjernici, vlastodršci i pripadnici međunarodne, državne, lokalne, mjesne, porodične i neke druge zajednice i zato što naši gradovi, države i Zemlja sve više liče na Sodomu i Gomoru.

Opširnije...
 
o nezadovoljstvu, pobuni i prividu proljeća
Zašto građanski protesti u Tuzli, Sarajevu, Zenici, Mostaru, Bihaću i još nekim gradovima u BiH neće imati revolucionarni domet, zašto nemaju kapacitet da promijene društvene odnose i nedemokratski sistem, zašto nisu postali masovniji i teritorijalno obuhvatniji i zašto će opet kompromitovati ideju i mogućnost budućih masovnih i revolucionarnih pobuna?
Opširnije...
 
ubijanje nade
Na današnji dan, prije deset godina, ubijen je  predsjednik srbijanske vlade, a istoga dana, deset godina kasnije, ubijena je, po ko zna koji put, nada građanima RS da imaju vladu koja će, umjesto partijskim, kriminalnim i tuđinskim, služiti narodnim interesima.  Baš tako, izbor nove vlade RS služi isključivo ubijanju građanske nade i nema nikakve veze sa uspostavljanjem odgovornije, uspješnije i  manje korumpirane vlasti. Da ne bude zabune, ubijanje nade u dobru vlast je svjetski proces, koji nije zaobišao ni  drugi dio BiH, kao ni susjedne i većinu drugih svjetskih država.
Opširnije...