brosura

izbori u bih 2006. i 2010. godine

izvještajo rezultatima predizbornog anketnog istraživanja i analize izbornih programa

analiza izbora u bih 2010.godine

izvještaj o prijavljenoj imovini na izborima u bih 2006. i 2010. godine

statistika
Posjete sadržajima : 335294

saopštenja za javnost

ovogodišnji izbori u bih još jedna prevara, potrebne su radikalne sistemske promjene

Centar za humanu politiku smatra da će ovogodišnji opšti izbori u BiH biti još jedna prevara, jer neće obezbijediti mogućnost izbora odgovorne, uspješne i nekorumpirane vladajuće partijske strukture i potrebne promjene. Zbog toga bi ovogodišnje izbore trebalo odložiti ili ograničiti i usloviti mandat izabranih predstavnika, kako bi se u naredne dvije godine sprovele radikalne sistemske i druge promjene koje će obezbijediti građanima u BiH mogućnost izbora predstavnika u institucije parlamentarne i izvršne vlasti koji će na zadovoljavajući način zastupati javni interes.

Više...

 

zamjenik ministra ili nato lobista

Centar za humanu politiku uputio je danas otvoreno pismo Savezu nezavisnih socijaldemokrata u vezi NATO lobističkih aktivnosti i stavova zamjenika ministra inostranih poslova BiH Ane Trišić Babić. U pismu se navodi da u dnevnim novinama bliskim ovoj partiji, ona o NATO izjavljuje da je sada potreban Evropi i nama kao i 1949. godine, da je najuspješniji vojno-poltički savez u istoriji Evrope, da je savez ravnopravnih i suverenih država, da obezbjeđuje trajni mir, sigurnost i razvoj demokratije i da građani BiH bolje razumiju njegove vrijednosti od političkih elita, što je mnogo bolje mišljenje o NATO, nego što ga imaju njegovi funkcioneri, članice i drugi plaćeni lobisti.  

Više...

 

istražiti odgovornost Radio-televizije RS i sudija zbog nezakonitosti u naplati RTV takse

Centar za humanu politiku zatražio je danas od tužilaštava da istraže odgovornost generalnih direktora i drugih lica iz Radio-televizije RS, zbog sumnje da su, koristeći i zloupotrebljavajući spornu i vjerovatno neustavnu zakonsku odredbu o pretpostavci posjedovanja RTV prijemnika, svjesno propustili obavezu ispostavljanja računa i informisanja sa namjerom da od neinformisanih i neukih građana i pravnih lica, koji stvarno ne posjeduju RTV prijemnik, neosnovano naplate više miliona KM. Osim navedenog, zatraženo je da se istraži odgovornost i zbog nefakturisanja RTV takse licima koja ne posjeduju fiksni telefon zbog čega su javni RTV servisi oštećeni za nekoliko miliona KM, selektivnog utuživanja, vršenja kontrola bez naloga i uskraćivanja prava kontrolisanom licu da potpiše izvještaj o izvršenoj kontroli.

Više...

 

smanjiti zakonski raspon poreske stope na nepokretnosti

Na osnovu zahtjeva i nezadovoljstva ogromne većine građana Republike Srpske i grada Doboja,  Centar za humanu politiku uputio je Narodnoj skupštini RS i Ministarstvu finansija inicijativu da se izmijeni i dopuni Zakon o porezu na nepokretnosti. 

Više...

 

ministre, još jedna šuplja?

Povodom jučerašnjeg intervjua ministra unutrašnih poslova RS dnevnim novinama Press i izjave da će hapsiti sve koji krše zakon, Centar za humanu politiku uputio je otvoreno pismo ovom ministru, sledećeg sadržaja.

Više...

 
Komnentari
poplave su kazna i opomena, ličimo na sodomu i gomoru

Ovogodišnji potop i njegove stravične posljedice po građane i imovinu posljedica su višedecenijskog institucionalnog nerada i neodgovornosti u oblasti zaštite od poplava i prirodna, božja ili nečija druga kazna i poslednja opomena, zato što smo se odrodili, odprirodili, odbožili i razvratili kao ljudi, vjernici, vlastodršci i pripadnici međunarodne, državne, lokalne, mjesne, porodične i neke druge zajednice i zato što naši gradovi, države i Zemlja sve više liče na Sodomu i Gomoru.

Opširnije...
 
o nezadovoljstvu, pobuni i prividu proljeća
Zašto građanski protesti u Tuzli, Sarajevu, Zenici, Mostaru, Bihaću i još nekim gradovima u BiH neće imati revolucionarni domet, zašto nemaju kapacitet da promijene društvene odnose i nedemokratski sistem, zašto nisu postali masovniji i teritorijalno obuhvatniji i zašto će opet kompromitovati ideju i mogućnost budućih masovnih i revolucionarnih pobuna?
Opširnije...
 
ubijanje nade
Na današnji dan, prije deset godina, ubijen je  predsjednik srbijanske vlade, a istoga dana, deset godina kasnije, ubijena je, po ko zna koji put, nada građanima RS da imaju vladu koja će, umjesto partijskim, kriminalnim i tuđinskim, služiti narodnim interesima.  Baš tako, izbor nove vlade RS služi isključivo ubijanju građanske nade i nema nikakve veze sa uspostavljanjem odgovornije, uspješnije i  manje korumpirane vlasti. Da ne bude zabune, ubijanje nade u dobru vlast je svjetski proces, koji nije zaobišao ni  drugi dio BiH, kao ni susjedne i većinu drugih svjetskih država.
Opširnije...