brosura

izbori u bih 2006. i 2010. godine

izvještajo rezultatima predizbornog anketnog istraživanja i analize izbornih programa

analiza izbora u bih 2010.godine

izvještaj o prijavljenoj imovini na izborima u bih 2006. i 2010. godine

statistika
Posjete sadržajima : 325158

poplave su kazna i opomena, ličimo na sodomu i gomoru

Ovogodišnji potop i njegove stravične posljedice po građane i imovinu posljedica su višedecenijskog institucionalnog nerada i neodgovornosti u oblasti zaštite od poplava i prirodna, božja ili nečija druga kazna i poslednja opomena, zato što smo se odrodili, odprirodili, odbožili i razvratili kao ljudi, vjernici, vlastodršci i pripadnici međunarodne, državne, lokalne, mjesne, porodične i neke druge zajednice i zato što naši gradovi, države i Zemlja sve više liče na Sodomu i Gomoru.

Sada su kažnjeni naši  gradovi, sela i države, a nedavno su to bili i uskoro biće nečiji drugi gradovi i države. Ako ne promijenimo svoj odnos prema prirodi, ljudima i budućnosti, čeka nas drugi potop biblijskih razmjera ili neka druga katastrofa.     

Ove poplave su pokazale da nemamo sposobnost da se zaštitimo od poplava i drugih katastrofa i da nam državom, entitetima, gradovima, opštinama, političkim partijama i značajnim javnim institucijama upravljaju uglavnom Zgembe i Zgembine, koji nude katastrofičnu prošlost, sadašnjost i budućnost. Niko od odgovornih nije dao ostavku i niko, najvjerovatnije neće biti smijenjen ili krivično odgovarati zbog toga što nije imao odgovarajuće procjene i planove, što nije uređivao korita rijeka i izgradio objekte za zaštitu od poplava, što je dozvolio gradnju objekata u vodoplavnom području, što nije opremio i obučio civilnu zaštitu, što za uspješnu zaštitu od poplava nije obezbijedio samo deseti dio vrijednosti štete nastale poplavama, što je nenamjenski trošio sredstva za zaštitu od poplava, što nije izvršio rano upozorenje, obavještavanje i evakuaciju stanovništva i što su pripadnici policije, civilne zaštite i lokalne vlasti, umjesto da obavještavaju i evakuišu stanovništvo, obavještavali i sklanjali sebe, rodbinu, poznanike i svoju imovinu. U oktobru ove godine biće održani izbori na kojim će građani ponovo imati mogućnost da izaberu isto ili manje zlo. Uvijek mi se povraća kada čujem da imamo poštene izbore, da su oni praznik demokratije i slične neistine.

 Ova poplava je izbacila milosrdnike i zaštitnike iz entitetske, lokalne i druge vlasti, koji obećavaju i nude pomoć, kako bi se zaboravilo na njihovu odgovornost za ugroženost i posljedice od poplava i predstavnike opozicije, koji kritikuju vlast i pri tom zaboravljaju da su vršeći sada ili ranije lokalnu, kantonalnu i entitetsku vlast odgovorni za propuste, koji su uzrok ove nesreće. I jedni i drugi vode predizbornu kampanju zloupotrebljavajući ovu nesreću, kako bi profitirali pred ovogodišnje izbore. Ništa bolji od predstavnika vlasti i opozicije nisu ni mediji, nevladine organizacije, kler i drugi, kojima su konformizam, klijentelizam, žutilo, gej parade, vršnjačko nasilje, žene u politici i druge gluposti bili bitniji ili preči od ugroženosti od poplava i javnog interesa. Nažalost, prinuđeni smo da živimo u vukojebinama, vrteći se između sadašnjosti i prošlosti, bez budućnosti i sa vlastodršcima koji nisu spremni i sposobni da nas zaštite od poplava, ratova i drugih katastrofa, čovjekomrzaca, zločinaca, prevaranata i  neoimperijalista. 

Ažurirano (četvrtak, 05 Juni 2014 16:30)