brosura

izbori u bih 2006. i 2010. godine

izvještajo rezultatima predizbornog anketnog istraživanja i analize izbornih programa

analiza izbora u bih 2010.godine

izvještaj o prijavljenoj imovini na izborima u bih 2006. i 2010. godine

statistika
Posjete sadržajima : 332754

ubijanje nade

Na današnji dan, prije deset godina, ubijen je  predsjednik srbijanske vlade, a istoga dana, deset godina kasnije, ubijena je, po ko zna koji put, nada građanima RS da imaju vladu koja će, umjesto partijskim, kriminalnim i tuđinskim, služiti narodnim interesima.  Baš tako, izbor nove vlade RS služi isključivo ubijanju građanske nade i nema nikakve veze sa uspostavljanjem odgovornije, uspješnije i  manje korumpirane vlasti. Da ne bude zabune, ubijanje nade u dobru vlast je svjetski proces, koji nije zaobišao ni  drugi dio BiH, kao ni susjedne i većinu drugih svjetskih država.

Prije i poslije prošlih opštih izbora u BiH bilo je jasno da ne postoji mogućnost izbora bolje vlasti u državi, entitetima i kantonima.  Kada je poslije izbora lider najjače partije prekršio demokratsko pravilo da bude predsjednik vlade RS, postalo je jasno da će vlada ovog entiteta postati institucija sa kojom se upravlja izvan vlade, da će biti nastavljen kontinuitet loše ili još gore vlasti i da neće biti ispunjena većina obećanja iz izbornih programa vladajućih partija.

Da podsjetim, najjača  vladajuća partija u RS u svom izbornom programu imala je obećanja od kojih većina nije i neće biti ispunjena. Obećano je smanjenje javne administracije, a broj zaposlenih je povećan za 4,5%, obećano je smanjenje nezaposlenosti, a  nezaposlenost je veća za 6,5% i  obećano je povećanje penzija do iznosa 60% plate, a došlo je do smanjenja prosječne penzije sa 40,1%  na 38,7% prosječne plate. Nisu ispunjena ni obećanja o promjeni ustava RS i usvajanju ustavnih amandmana o jačanju pozicije opština i gradova, uvođenju e-uprave i početku elektronskog izdavanja rodnih listova, smanjenju javne potrošnje za administraciju i povećanju sredstava za investicije i podsticaje, većim stranim ulaganjima, završetku privatizacije i njene revizije, poljoprivrednoj proizvodnji na novih 200000 hektara, restruktuiranju i jačanju Šuma RS, završetku gradnje autoputa Doboj-Banjaluka i mosta na rijeci Savi, redovnom aviosaobraćaju sa banjalučkog aerodroma, plovnosti rijeke Save do Beograda, proširenju prava iz zdravstvene zaštite, završetku izgradnje i rekonstrukcije više bolnica, uspostavi jedinstvenog informacionog centra i uvođenju elektronskog zdravstvenog kartona, većoj medijskoj slobodi i mnoga druga.

Neispunjavanje programskih obećanja i drugi ozbiljni problemi u RS traže novu vladu sa drugim ljudima, potpuno drugačiju politiku i više vremena za potrebne promjene. Međutim, izborom nove vlade na 18 mjeseci prije izbora, sa novom predsjednicom i većinom starih ministara, neće biti  ispunjena većina programskih obećanja i riješeni drugi problemi. Prvo, nova predsjednica vlade je do sada neprepoznatljivi ministar, partijski poslušnik i mandatar koji nije uticao na izbor ministara, drugo, njen ili njoj nametnut program rada nove vlade nema potrebne preciznosti i više podsjeća na opšti partijski program i treće, ostalo je preko dvije trećine starih ministara, koji su trebali biti  promijenjeni. Šta očekivati od ove vlade, kada su u njoj i dalje ministri koji su odgovorni za krađu struje, propadanje i kriminalizaciju željeznica, urbani haos i prijedlaganje neustavnog i koruptivnog zakona za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata? Šta očekivati od nove predsjednice vlade kada se konsultuje i najavljuje saradnju sa predstavnicima nevladinog sektora, koji se bave trećerazrednim problemom rodne ravnopravnosti?

Ne treba očekivati ništa, jer su ponovo ubili nadu i učiniće to opet poslije narednih izbora. Ostaje jedino bojkot narednih izbora i pobuna protiv neodgovorne vlasti, sve dok se umjesto partokratskog, ne uspostavi demokratski sistem i vlast.