brosura

izbori u bih 2006. i 2010. godine

izvještajo rezultatima predizbornog anketnog istraživanja i analize izbornih programa

analiza izbora u bih 2010.godine

izvještaj o prijavljenoj imovini na izborima u bih 2006. i 2010. godine

statistika
Posjete sadržajima : 330620

spriječiti i sankcionisati uništavanje dokaza u dobojskom pravosuđu

Centar za humanu politiku zatražio je od nadležnih institucija da hitno provjere informacije da se u dobojskom pravosuđu uništavaju ili sklanjaju spisi koji sadrže dokaze i drugu dokumentaciju od interesa za vođenje određenih krivičnih i drugih postupaka, sa namjerom da se prikažu kao uništeni u ovogodišnjim majskim poplavama, da se zaštite kriminalni interesi i da se sa njima koruptivno trguje. 

Većina ovih dokaza nalazila se u spisima koje su neke sudije i tužioci, poznati po služenju režimskim i kriminalnim interesima, nezakonito i neopravdano držali u svojim ladicama.

Zatraženo je da se protiv odgovornih preduzmu zakonom propisane mjere, zbog toga što ove radnje imaju obilježja organizovanog i najtežeg kriminala, čiji su izvršioci  osobe iz pravosuđa. 

 

Ažurirano (Ponedjeljak, 22 Septembar 2014 12:40)

 
Komnentari
poplave su kazna i opomena, ličimo na sodomu i gomoru

Ovogodišnji potop i njegove stravične posljedice po građane i imovinu posljedica su višedecenijskog institucionalnog nerada i neodgovornosti u oblasti zaštite od poplava i prirodna, božja ili nečija druga kazna i poslednja opomena, zato što smo se odrodili, odprirodili, odbožili i razvratili kao ljudi, vjernici, vlastodršci i pripadnici međunarodne, državne, lokalne, mjesne, porodične i neke druge zajednice i zato što naši gradovi, države i Zemlja sve više liče na Sodomu i Gomoru.

Opširnije...
 
o nezadovoljstvu, pobuni i prividu proljeća
Zašto građanski protesti u Tuzli, Sarajevu, Zenici, Mostaru, Bihaću i još nekim gradovima u BiH neće imati revolucionarni domet, zašto nemaju kapacitet da promijene društvene odnose i nedemokratski sistem, zašto nisu postali masovniji i teritorijalno obuhvatniji i zašto će opet kompromitovati ideju i mogućnost budućih masovnih i revolucionarnih pobuna?
Opširnije...
 
ubijanje nade
Na današnji dan, prije deset godina, ubijen je  predsjednik srbijanske vlade, a istoga dana, deset godina kasnije, ubijena je, po ko zna koji put, nada građanima RS da imaju vladu koja će, umjesto partijskim, kriminalnim i tuđinskim, služiti narodnim interesima.  Baš tako, izbor nove vlade RS služi isključivo ubijanju građanske nade i nema nikakve veze sa uspostavljanjem odgovornije, uspješnije i  manje korumpirane vlasti. Da ne bude zabune, ubijanje nade u dobru vlast je svjetski proces, koji nije zaobišao ni  drugi dio BiH, kao ni susjedne i većinu drugih svjetskih država.
Opširnije...