brosura

izbori u bih 2006. i 2010. godine

izvještajo rezultatima predizbornog anketnog istraživanja i analize izbornih programa

analiza izbora u bih 2010.godine

izvještaj o prijavljenoj imovini na izborima u bih 2006. i 2010. godine

statistika
Posjete sadržajima : 332760

poziv građanima BiH da ne izlaze na izbore ako ne mogu izbrati dobru ili bolju lokalnu vlast

Povod sa ovo reagovanje je današnji poziv građanim šefa misije OEBS u BiH “da ostvare svoje demokratsko pravo i dužnost i glasaju na lokalnim izborima”.  Ambasador Džonatan Mur obmanjuje javnost kada iznosi netačnost o “demokratskom pravu i dužnosti”, s obzirom da pravo na izbor predstavnika u organima vlasti nije i dužnost, kao i da ovo pravo nije demokratsko, s obzirom da u BiH nije ostvaren demokratski politički sistem. Prema istraživanju, 98% građana smatra da u BiH nije ostvarena demokratija, a među ostalih 2% su neznalice, manipulatori, vlastrodržci, milioneri i neki od predstavnika stranih država i međunarodnih organizacija.

Više...

 

ne mogu nesavjesni tužioci odlučivati o nesavjesnosti krivično odgovornih lica

Okružno tužilaštvo Banjaluka neće da sprovede istragu protiv odgovornih za neosigurane putne prelaze i nezakonito poslovanje Željeznica RS. Na tvrdnju ovog centra o gubitaškom poslovanju i partijskom zapošljavanju u  Željeznicama RS, okružni tužilac Snježana Petković ponaša se kao da je “pala sa Marsa”, a prema obavezi da istraži krivičnu odgovornost uprave Željeznica RS, ministra saobraćaja i republićkog inspektora saobraćaja odnosi se kao da je član ili simpatizer vladajućih partija.

Ažurirano (četvrtak, 02 Juni 2016 16:27)

Više...

 

vlada republike srbije ispunila 36% programskih ciljeva u izbornom ciklusu 2014. – 2016. godina

Za dvije godine potpuno je ostvareno 36% ciljeva iz programa vlade Republike Srbije iz 2014. godine. Analizirano je ostvarivanje 171 cilja iz programa vlade Republike Srbije, od ukupno identifikovanih 188 programskih ciljeva.  Ostvarivanje programskih ciljeva ocjenjivano je kao potpuno ostvareno, djelimično ostvareno i neostvareno. Program vlade imao je obilježja osrednjeg političkog projekta, s obzirom da ne obuhvata u potpunosti sve relevantne teme i probleme, da ima 73% nepreciznih ciljeva i 21% ciljeva za čiju realizaciju su potrebna dva ili više izborna ciklusa, da je 29% ciljeva teško ostvarivo ili neostvarivo i da ne postoji programski odgovor na demokratski deficit u Srbiji.

Više...

 

obustaviti isplatu plata predsjedniku vlade, ministru finansija, poslanicima i tužiocima

Centar za humanu politiku zatražio je od Vlade RS i ministarstva finansija da se privremeno obustavi isplata plata predsjedniku Vlade RS, ministru finansija, direktoru Poreske uprave RS, drugim odgovornim iz ministarstva finansija i poreske uprave, poslanicima u Narodnoj skupštini RS i republičkim, specijalnim i okružnim tužiocima zbog nečinjenja i propusta u naplati poreskih dugovanja koja iznose oko milijardu KM, kao i pružanja zaštite određenim poreskim dužnicima. Osim odgovornosti za tekući poreski dug, postoji i odgovornost za nenaplaćena i otpisana poreska dugovanja od nekoliko stotina miliona KM.

Više...

 

istražiti odgovornost i smijeniti ministra saobraćaja i upravu željeznica

Centar za humanu politiku zatražio je od Vlade RS da smijeni ministra saobraćaja i upravu željeznica zbog odgovornosti za gubitaško poslovanje, partijsko zapošljavanje, smrt i povredu više osoba na neosiguranim putnim prelazima i druge propuste u Željeznicama RS.

Više...

 

ne postoje sistemski uslovi za izbor dobre parlamentarne i izvršne vlasti u Hrvatskoj

Na ovogodišnjim novembarskim izborima u Hrvatskoj neće postojati sistemski uslovi za izbor dobre parlamentarne i izvršne vlasti, jer nema definisanog javnog interesa i ne postoje političke partije sa kapacitetom za zastupanje javnog interesa.

Ažurirano (Utorak, 03 Novembar 2015 20:48)

Više...

 

nobelova nagrada za ratove i ubijanje djece

Progoni me ovih dana slika trogodišnjeg dječaka koji se utopio sa bratom i majkom u pokušaju da pobjegnu od rata u Siriji. Kao da mi nešto kaže da nisam dovoljno učinio da ukažem na krivce za smrt ovog dječaka i druge djece, za ubijanja, razaranja i patnje miliona ljudi na područjima koja su zahvaćena krizama i ratovima koji se vode zbog američkih ili nečijih drugih imperijalnih interesa. Slika nesrećnog dječaka, koga je izbacilo more na obalu, drugačija je od svih drugih, ona se ne može gledati, otplakati, prećutati i zaboraviti. Ova slika opominje i podsjeća na svu nehumanost, nepravdu i razvrat ovog svijeta, svu pobijenu djecu i izginule u svjetskim i drugim ratovima u poslednjih sto godina,  sve žrtve od Hirošime i Nagasakija do Afganistana, Iraka, Libije, Sirije i Ukrajine i sve Hitlere i druge krvnike dvadesetog i dvadesetprvog vijeka.

Ažurirano (Nedjelja, 06 Septembar 2015 21:15)

Više...

 

nact zakona prepun problematičnih odredbi, potrebno zaštiti javni interes od unutrašnjeg i spoljnjeg ugrožavanja

Centar za humanu politiku zatražio je od Vlade i Narodne skupštine RS da povuče ili  ne usvoji nacrt Zakona o javnosti rada neprofitnih organizacija zbog toga što je nepripremljen, neraspravljen, nedorečen, nepotpun, konfuzan i prepun problematičnih odredbi, ograničenja i diskrecionih ovlaštenja.

Više...