brosura

izbori u bih 2006. i 2010. godine

izvještajo rezultatima predizbornog anketnog istraživanja i analize izbornih programa

analiza izbora u bih 2010.godine

izvještaj o prijavljenoj imovini na izborima u bih 2006. i 2010. godine

statistika
Posjete sadržajima : 332750

analize i istraživanja

Centar prati i analizira značajne političke procese, događaje i pojave. O rezultatima političke analize centar redovno upoznaje javnost sa ciljem da utiče na građane, političku strukturu, predstavnike institucija vlasti i druge bitne društvene faktore. Centar je osposobljen da na nepristrasan i metodološki korektan način vrši istraživanja značajnih društvenih i političkih problema. Rezultati ovih istraživanja služe da izmjere ili opišu stanje, daju mu objektivnu dimenziju i upozore odgovorne na potrebu promjene stanja.

Povjerenje građana u vlast i izbore

Od Dejtona do naših dana

Predizborna obećanja

Analiza predizbornog, izbornog i postizbornog procesa

Institucionalna efikasnost u borbi protiv organizovanog i privrednog kriminala

Izvještaj o napretku reforme javne uprave

Izvještaj o praćenju procesa reforme javne uprave u prvoj polovini 2008. godine

Izvještaj o napretku u razvoju osnovnih paketa zdravstvene zaštite

Analiza nezaposlenosti

Izvještaj o ostvarenom napretku u pristupu zdravstvenoj zaštiti u privatnom sektoru
 
Komnentari
poplave su kazna i opomena, ličimo na sodomu i gomoru

Ovogodišnji potop i njegove stravične posljedice po građane i imovinu posljedica su višedecenijskog institucionalnog nerada i neodgovornosti u oblasti zaštite od poplava i prirodna, božja ili nečija druga kazna i poslednja opomena, zato što smo se odrodili, odprirodili, odbožili i razvratili kao ljudi, vjernici, vlastodršci i pripadnici međunarodne, državne, lokalne, mjesne, porodične i neke druge zajednice i zato što naši gradovi, države i Zemlja sve više liče na Sodomu i Gomoru.

Opširnije...
 
o nezadovoljstvu, pobuni i prividu proljeća
Zašto građanski protesti u Tuzli, Sarajevu, Zenici, Mostaru, Bihaću i još nekim gradovima u BiH neće imati revolucionarni domet, zašto nemaju kapacitet da promijene društvene odnose i nedemokratski sistem, zašto nisu postali masovniji i teritorijalno obuhvatniji i zašto će opet kompromitovati ideju i mogućnost budućih masovnih i revolucionarnih pobuna?
Opširnije...
 
ubijanje nade
Na današnji dan, prije deset godina, ubijen je  predsjednik srbijanske vlade, a istoga dana, deset godina kasnije, ubijena je, po ko zna koji put, nada građanima RS da imaju vladu koja će, umjesto partijskim, kriminalnim i tuđinskim, služiti narodnim interesima.  Baš tako, izbor nove vlade RS služi isključivo ubijanju građanske nade i nema nikakve veze sa uspostavljanjem odgovornije, uspješnije i  manje korumpirane vlasti. Da ne bude zabune, ubijanje nade u dobru vlast je svjetski proces, koji nije zaobišao ni  drugi dio BiH, kao ni susjedne i većinu drugih svjetskih država.
Opširnije...